Sexmissbruk

Sexmissbruk – liksom alla andra typer av beroenden – är konsekvensen av att ha fått sin integritet skadad, vilket är ett trauma som sedan styr mig i vuxen ålder. Jag ser på mig och livet ur mitt sårade barns perspektiv. Oftast ganska omedvetet. Jag kan därför inte respektera mig.
Att inte kunna hantera eller uttrycka mina känslor gör att jag får en intimitet-störning. Jag hamnar i underläge eller överläge i relationer. I brist på intimitet tar vi till andra intensiva känslor. För att inte känna den ensamhet vi befinner oss i.

Vi på Absolutions kallar det inte för missbruk, utan att vara bunden till saker, händelser och fenomen. Där jag måste ta hand om den inre känslan först innan jag kan fungera logiskt igen. Om du lider av ett dysberoende så är du beroende av att få något utifrån för att stilla ditt inre såsom, kontroll, bekräftelse, kärlek och/eller sex.

Samtidigt har du ofta svårt att ta emot uppriktig kärlek och närhet (jag förtjänar och litar inte på det). Svårt att sätta gränser. Svårt att utrycka och tillgodose dina behov. Förälskelser och/eller sex blir därför som ett substitut eftersom du upplever att det blir mer kontrollerbart.

Gör vårt test

Du kan göra om detta test så många gånger du vill. När du svarat på alla frågor, klicka på avsluta quiz för att se ditt resultat.

Varför blir man sexmissbrukare?

Om du lider av ett dysberoende så fungerar sex eller förälskelser som en verklighetsflykt och som ”medicin” mot den inre oron. Det minskar jobbiga känslor som ångest tillfälligt, men sedan följer skam och tomhetskänslors som spär på olust känslan, som jag då återigen måste ta hand om. När vi har sex eller blir förälskade så utsöndrar hjärnan dopamin och serotonin som du kan bli beroende av om du självmedicinerar med det under en lång tid.

Beroendet innebär att du känner samma starka lust och tvång, och har samma svårigheter att sluta som med andra typer av missbruk. Eftersom sex eller förälskelser både lindrar ångest men samtidigt gör att du mår ännu sämre, så ökar beroendet hela tiden.

När blir sex ett beroende?

Det klassas som ett beroende när du inte kan låta bli att ägna dig åt ett visst sexuellt eller romantiskt beteende, som att ha sex, onanera, flörta eller ständigt bli förälskad i en ny person, som du kanske måste ”hjälpa”. Det är just oförmågan att sluta som gör det till ett beroende, och inte hur ofta du gör det.

Men att ägna sig åt en viss sexuell eller romantisk handling ofta kan förstås vara en varningssignal. Om du är osäker på om du är beroende så kan du göra vårt test eller pröva att sluta med ditt beteende under en viss tid. Klarar du inte av att sluta så är det ett tecken på att du kan behöva hjälp.

Vem blir sexmissbrukare?

Det drabbar den som inte haft en tillräcklig eller sund anknytning under sin uppväxt. Ett allt för rigit och disengagerat familjesystem. När det är villkor för tillhörigheten i ens uppväxtfamilj. Där man tvingas att anpassa sig och får inte den trygghet man behöver. Man fråntas sitt ”Jag”. Man lär sig att bli hemlig, känna skam, manipulera. Det är precis de känslor som jag i mitt missbruk bekräftar. Det blir mitt ”Jag”. Ensam.

Bilden av sexmissbrukare är väldigt laddad. Men det är lika vanligt att kvinnor blir dysberoende som att män blir det, och beroendet drabbar människor från alla samhällsskikt och positioner. Det är helt kopplat till hur vi blev medberoende, som är traumat, till våra föräldrar och därigenom tog till något för att trösta oss själva med. Det finns alltså ingen typisk sexmissbrukare.

Kan man bli frisk från ett sexmissbruk?

Ja. 90 procent av de som får hjälp lever sedan utan ett destruktivt sexuellt utåtagerande. Att bli ”nykter” innebär inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva i och hantera verkligheten och får ett hälsosamt förhållningssätt till sex och kärlek och främst, till dig själv. Hos oss på Absolutions arbetar vi med samtalsterapi, där vi hjälper dig att hantera ångest, bearbeta trauman och avprogrammera tankar som gör att du fastnar i ett dysfunktionellt mönster. Du kan läsa mer om våra behandlingar här eller kontakta oss för att få råd och hjälp.

Att ta det stora steget och göra något åt mitt liv kan inte beskrivas i några ord. Äntligen har jag ett liv!

Är du beroende av kärlek eller sex?

Vanliga känslor och beteenden.

  • Du har tappat kontrollen över ditt sexuella eller romantiska beteende
  • Ditt beteende får stora negativa konsekvenser, som depression, skilsmässa eller att du förlorar ditt jobb
  • Du utsätter dig för stora risker, som att bli våldtagen eller få sjukdomar, för att få sex eller bekräftelse
  • Du vill sluta med ditt sexuella eller romantiska beteende men kan inte
  • Du klarar inte av att sluta eller begränsa ditt beteende om du försöker
  • Du känner dig besatt av att ha sex, flörta, fantisera eller träffa ”rätt person”
  • Du behöver ha sex oftare eller ha mer extremt sex för att få samma kick
  • Du spenderar orimligt mycket tid åt att tänka på sex, porrsurfa, onanera eller leta efter en ny partner
  • Du försummar viktiga saker som jobb och relationer för att ha sex
  • Du känner ett behov av sex när du är stressad eller känner dig tom.