Sexmissbruk

Vad är sexmissbruk?

Vi på Absolutions kallar det för dysberoende. Det är att vara bunden till tankar och beteenden. Där jag måste ta hand om den inre känslan innan jag kan fungera logiskt igen.
Om du lider av ett sexuellt dysberoende så är du beroende av att få bekräftelse, kärlek eller sex. Samtidigt har du ofta svårt att ta emot uppriktig kärlek och närhet. Sex och förälskelser blir därför som ett substitut eftersom du upplever att det blir mer hanterbart.

Varför blir man sexmissbrukare?

Om du lider av ett sexuellt dysberoende så fungerar sex eller förälskelser som en verklighetsflykt och som ”medicin” mot den inre oron. Det minskar jobbiga känslor som ångest tillfälligt, men sedan följer skam och tomhetskänslor. När vi har sex eller blir förälskade så utsöndrar hjärnan dopamin och serotonin som du kan bli beroende av om du självmedicinerar med det under en lång tid. Beroendet innebär att du känner samma starka lust och tvång, och har samma svårigheter att sluta som med andra typer av missbruk. Eftersom sex eller förälskelser både lindrar ångest men samtidigt gör att du mår ännu sämre, så ökar beroendet hela tiden.

När blir sex ett beroende?

Det klassas som ett beroende när du inte kan låta bli att ägna dig åt ett visst sexuellt eller romantiskt beteende, som att ha sex, onanera, flörta eller ständigt bli blixtförälskad i en ny person. Det är just oförmågan att sluta som gör det till ett beroende, och inte hur ofta du gör det. Men att ägna sig åt en viss sexuell eller romantisk handling ofta kan förstås vara en varningssignal. Om du är osäker på om du är beroende så kan du göra vårt test eller pröva att sluta med ditt beteende under en viss tid. Klarar du inte av att sluta så är det ett tecken på att du kan behöva hjälp.

Vem blir sexmissbrukare?

Det drabbar den som inte haft en tillräcklig eller sund anknytning under sin uppväxt.
Bilden av sexmissbrukare är väldigt laddad. Men det är lika vanligt att kvinnor blir sexuellt dysberoende som att män blir det, och beroendet drabbar människor från alla samhällsskikt och positioner. Det finns alltså ingen typisk sexmissbrukare.

Kan man bli frisk från ett sexmissbruk?

Ja. 90 procent av de som får hjälp lever sedan utan ett destruktivt sexuellt utåtagerande. Att bli ”nykter” innebär inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva i och hantera verkligheten och får ett hälsosamt förhållningssätt till sex och kärlek. Hos oss på Absolutions arbetar vi med samtalsterapi, där vi hjälper dig att hantera ångest, bearbeta trauman och avprogrammera tankar som gör att du fastnar i ett dysfunktionellt mönster. Du kan läsa mer om våra behandlingar här eller kontakta oss för att få råd och hjälp.