Sexmissbruk

Vad är sexmissbruk?

Att inte kunna hantera eller utrycka sina känslor gör att man inte förmår vara intim. I brist på intimitet tar vi till andra intensiva känslor. För att inte känna ensamhet.

Vi på Absolutions kallar det för dysberoende. Det är att vara bunden till tankar och beteenden. Där jag måste ta hand om den inre känslan innan jag kan fungera logiskt igen.
Om du lider av ett dysberoende så är du beroende av att få bekräftelse utifrån så som i kärlek eller sex.

Samtidigt har du ofta svårt att ta emot uppriktig kärlek och närhet. Svårt att sätta gränser. Svårt att utrycka och tillgodose dina behov. Förälskelser och/eller sex blir därför som ett substitut eftersom du upplever att det blir mer hanterbart.

Varför blir man sexmissbrukare?

Om du lider av ett dysberoende så fungerar sex eller förälskelser som en verklighetsflykt och som ”medicin” mot den inre oron. Det minskar jobbiga känslor som ångest tillfälligt, men sedan följer skam och tomhetskänslor. När vi har sex eller blir förälskade så utsöndrar hjärnan dopamin och serotonin som du kan bli beroende av om du självmedicinerar med det under en lång tid.

Beroendet innebär att du känner samma starka lust och tvång, och har samma svårigheter att sluta som med andra typer av missbruk. Eftersom sex eller förälskelser både lindrar ångest men samtidigt gör att du mår ännu sämre, så ökar beroendet hela tiden.

När blir sex ett beroende?

Det klassas som ett beroende när du inte kan låta bli att ägna dig åt ett visst sexuellt eller romantiskt beteende, som att ha sex, onanera, flörta eller ständigt bli blixtförälskad i en ny person. Det är just oförmågan att sluta som gör det till ett beroende, och inte hur ofta du gör det. Men att ägna sig åt en viss sexuell eller romantisk handling ofta kan förstås vara en varningssignal.

Om du är osäker på om du är beroende så kan du göra vårt test eller pröva att sluta med ditt beteende under en viss tid. Klarar du inte av att sluta så är det ett tecken på att du kan behöva hjälp.

Vem blir sexmissbrukare?

Det drabbar den som inte haft en tillräcklig eller sund anknytning under sin uppväxt. Ett allt för rigit och disengagerat familjesystem. När det är villkor för tillhörigheten i ens uppväxtfamilj. Där man tvingas att anpassa sig och får inte den trygghet man behöver. Man fråntas sitt ”Jag”. Man lär sig att bli hemlig, känna skam, manipulera. Det är precis de känslor som jag i mitt missbruk bekräftar. Det blir mitt ”Jag”

Bilden av sexmissbrukare är väldigt laddad. Men det är lika vanligt att kvinnor blir dysberoende som att män blir det, och beroendet drabbar människor från alla samhällsskikt och positioner. Det finns alltså ingen typisk sexmissbrukare.

Kan man bli frisk från ett sexmissbruk?

Ja. 90 procent av de som får hjälp lever sedan utan ett destruktivt sexuellt utåtagerande. Att bli ”nykter” innebär inte att du måste leva i celibat livet ut, utan att du lär dig att leva i och hantera verkligheten och får ett hälsosamt förhållningssätt till sex och kärlek. Hos oss på Absolutions arbetar vi med samtalsterapi, där vi hjälper dig att hantera ångest, bearbeta trauman och avprogrammera tankar som gör att du fastnar i ett dysfunktionellt mönster. Du kan läsa mer om våra behandlingar här eller kontakta oss för att få råd och hjälp.

Lyssna till Absolutions podcast. Fler avsnitt finns att ladda ner på iTunes och på startsidan.

Avsnitt 1- Vad är problemet?

En klients berättelse:

”Min resa började för väldigt längesen, funderingar, tankar, isolering. Inte isolering socialt, men mentalt. Som att leva i en bubbla utan att på riktigt kunna kommunicera med omvärlden.
Vände mig till Absolutions för två månader sen och har ingått i gruppterapi sen dess. Mitt liv eller i alla fall tankar om mitt liv har redan förändrats. Att förstå att mitt medberoende till mina föräldrar på ett tidigt stadium, har gjort mig till den bekräftelsetörstande människa jag är i dag. Vilket resulterat i ett relationsmissbruk.
Att börja inse allt detta redan, gör mig hoppfull om att få ett liv som jag kan och orkar leva. Men att komma till insikt med att jag är så skadad som jag är, gör ont, väldigt ont. Värre blir det säkert, men med gruppens stöd är jag inte rädd för det. Jag längtar snarare efter att känna smärtan för att sen förhoppningsvis kunna känna glädje och kärlek. Så att jag, mina barn och min omgivning kan få ta del av mig som en öppen, levnadsglad kvinna, ej en liten, rädd, osynlig flicka som jag känt mig som hela livet.
Hoppfull!”