Liza Ristrand

Liza Ristrand

Kommunikatör, ekonomiansvarig och gestalt- och traumaterapeut

Min bakgrund

Jag växte upp i en känslomässigt avstängd familj. När jag visade mina känslor fick jag berättat för mig att det jag såg var fel. Redan i tidig ålder lärde jag mig att jag inte dög som jag var. Jag kände mig till korta och med detta utvecklade jag karaktärsdrag som fick mitt liv att fungera.

Jag fann strategier som fick mig att leva i överlevnad. Jag var som liten rädd att göra fel, rädd att inte få vara med och därmed utvecklade jag en stor ansvarskänsla till min omgivning. Ju mer jag gav desto mer blev jag omtyckt. Obalansen och avståndet mellan mig själv och mina överlevnadsstrategier växte så pass att jag slutligen var ett med min överlevnad, och kvitt mina riktiga känslor. Jag gick från medberoende till sexmissbrukare.

Jag saboterade för mig själv och lämnade mina vänner och pojkvänner i och genom otrohet, svek och lögner. Idag lever jag i tillfrisknade efter att själv gått i behandling 2012 för mitt medberoende och sexmissbruk. Att ”leva en dag i taget” är idag ett med mig. Jag känner mig friare, mer levande och min tillit har börjat växa både till mig själv och min omgivning.

Min devis är: Tro är statiskt, Gud är levande.