Elsa Stolpe

Elsa Stolpe

Min bakgrund

Jag växte upp i en familj där det var viktigt att vi höll ihop och att allt var bra. Min känsla av att det inte var bra fick mig att skämmas, att det var fel att känna så. Jag var ofta rädd att göra mina föräldrar arga eller besvikna och gick med en känsla av ensamhet och oro. Jag förstod inte min pappas missbruk eller mammas medberoende utan anpassade mig ständigt efter deras mående och mina känslor och behov togs inte hand om. Jag hittade egna sätt att trösta mig själv och sökte trygghet i bekräftelse, mat och prestationer istället för relationer där jag blivit sviken. Jag gick in i olika roller och gav upp hoppet om riktigt stöd och närhet.

När jag blev äldre uppstod en kris i min familj och plötsligt kändes det okej för mig att må dåligt, jag sökte hjälp och började i terapi.

Där fanns det plats för mig och jag började blotta alla minnen, beteenden, känslor och hemligheter jag burit på. Tron om att jag är ensam och annorlunda började släppa och jag fick plats att växa och förändras.

Idag utbildar jag mig till terapeut och arbetar med ungdomar med liknande erfarenheter. Jag var övertygad om min ensamhet och trodde länge att ångesten skulle förbli min vardag, insikten om att det inte är så och att arbeta med andra känns värdefullt och givande! Allt förändras, även känslan av att det inte gör det.

Min devis är: Allt är föränderligt, även känslan av att det inte är det.